20 Kasım 2010 Cumartesi

Yıldırım Bayezid'in Oyunu



Kırım ve Otranto fatihi Gedik Ahmet Paşa ile Sultan II. Bayezid'in araları ta Bayezid'in şehzadeliği zamanından beri açıktı. 1473 yılı Ağustos ayında cereyan eden Otlukbeli Meydan Muharebesi'ne tekaddüm eden günlerde orduyu hümayunu teftiş eden Fatih Sultan Mehmed, Şehzade Bayezid'in kumandasında bulunan sağ cenah kuvvetlerini intizamsız görmüş ve bunun yoluna konmasını Gedik Ahmet paşa'ya havale etmişti. Ahmet Paşa bu emri yerine getirirken Bayezid'i muaheze etmiş ve gücendirmişti. Şehzade:
- Zamanı gelince bu söylediklerine nadim olursun, demişti.
Paşa da şu cevabı vermişti:
- Eğer siz bir gün calisi taht olursanız, ben bu kılıcı takmaktan vazgeçerim.
Bayezid, 1481'de tahta çıkmış, Ahmet Paşa Yenişehir Ovası2nda yeni padişahın elini öpüp, tebrik ettikten sonra kılıcını çıkarark atının terkisine asmıştı. Padişah, Gedik ahmet Paşa'nın maksadını anladı:
- Lala gördüm ki, pek eskiden olan bir şeyi hala unutmamışsın, artık o maziye karıştı. Şimdi teşriki mesai zamanı. Kılıcını kuşan, maziyi unut! demiştir.
Daha sonra da veziri biraderi Şehzade Cem'in üzerine gçndermiştir. Fakat Cem gailesi hallolduktan sonra, bu kıymetli veziri idam ettirmekten çekinmemiştir.

Kaynak: Muhittin Nalbantoğlu - Tarihin Işığında - Yeniçağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder