20 Kasım 2010 Cumartesi

Osmanlıda Saray



Osmanlıların başkentleri sırasıyla Karacahisar, Beyşehir, Bursa, Edirne ve sonra İstanbul oldu. Bursa, Edirne ve İstanbul'da osmanlıların yaptırdığı pek çok saraylar vardır. En meşhurları İstanbul'daki Topkapı Sarayı'dır. Dolmabahçe ve Yıldız sarayları çok yakın tarihlerde yapılmışlardır.

Sarayda kadınları kızağası idare ederdi. Sarayı muhafaza işi bostancılara aitti. Baltacılar saraya odun taşımak gibi hizmet yaparlardı. Kapıyı bekleyenlere kapıcı, başlarına da kapıcıbaşı derlerdi.

Cariye ve sair suretlerle sarayda pek çok kadın bulunurdu. padişahın annesine Valide Sultan, oğullarına Şehzade, kızlarına Sultan, haremlerine de Haseki denirdi. İlk zamanlarda padişahlar yüksek Türk ailelerinin ve bilhassa Türk hükümdarlarının kızlarıyla evlenirlerdi. Sonraları Hristiyan hükümdar kızlarını aldılar ve daha sonraları da hasekilerini türlü milletlerden toplanmış cariyelerin çocuk yapanlarından seçer oldular. Bu kadınlar, aralarındaki rekabet dolayısıyla pek çok feci olaylara sebbiyet verirlerdi.

saray mutlak surette hakimdi. Devlet illeri buradan idare edilirdi. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Osmanlı sarayı da birçok entrikalara sahne idi; bazı padişahlar, saray adamlarının elinde oyuncak haline gelirlerdi.

Kaynak: Muhittin Nalbantoğlu - Tarihin Işığında - Yeniçağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder