21 Kasım 2010 Pazar

Sadrazam Para Hırsına Kapıldı, Akıncılarımızın Çoğunu Kaybettik!

Osmanlı ordusunun gözünü budaktan esirgemeyen ve filmlere, romanlara, şiirlere kadar konu olan akıncılar, 1595'te Veziriazam Sinan Paşa'nın vergi hırsı yüzünden ortadan kalkmışlardı.

Yıldırım Bayezid döneminde kurulan Akıncı Ocağı, imparatorluğun yükselişine paralel olarak büyüdü. 16. yüzyılın sonlarında Osmanlı ordusunda 40 bin akıncı vardı. 1526 yılında Macaristan'ın fethiyle sonuçlanan Mohaç Muharabesi'nin kazanılmasında en önemli rol, düşman ordusunu arkadan kuşatan Akıncı beyi Yahya Paşazade Bali Bey'e aitti.

1593'te Avusturya ile 13 yıl sürecek uzun bir savaşa girilmiş, bir taraftan da Eflak'ın isyancı voyvodası Mihal ile uğraşılıyordu. Bu sırada Malkara'da sürgünde bulunan Sinan Paşa, rakibi Veziriazam Ferhat Paşa'yı 7 Temmuz 1595'te entrikalarla görevinden azlettirdi ve kendisi veziriazam oldu. Paşa 18 Temmuz'da ordunun başında cepheye doğru yola çıkarak Ağustos sonunda Bükreş'e girdi.

Bir süre sonra Avusturya'dan ve Erdel'den destek alan Mihal, kaçmayı bırakarak Osmanlı ordusunu takip etmeye başladı. Osmanlı birlikleri de Yerköy'ü geçti. Burada konaklanmışken, Sinan Paşa, Mihal'in destek kuvveti alarak üzerine geldiğini duyunca orduyu Tuna üzerindeki köpriden Rusçuk tarafına geçirmeye başladı. geçiş, oldukça yavaş şekilde ilerliyordu. Üç gün üç gece olmuş ama toplar ve akıncı birlikleri hala karşı sahile geçememişlerdi, zira Veziriazam Sinan Paşa, harekatın askeri tarafını bir yana bırakmış, askerden vergi toplatmaya başlamıştı. Köprinin başında bekleyen vergi memurları, askerlerden düşmandan alınan ganimetlerin vergisini tahsil etmeye başlamışlardı.

Tahsilat devam ettiği sırada Mihal baskına geldi. Eflaklılar top ateşi açarak üzerinde binlerce Osmanlı askerinin bulunduğu köprüyü havaya uçurdular, ardından da akıncıların neredeyse tamamını yok ettiler. Baskın sırasında akıncılara ait 100 bin kadar at da telef oldu.

Sinan Paşa'nın açgözlülüğü, Avrupa'yı titreten Akıncı Ocağı'nın sonunu getirmişti.

Kaynak: HaberTürk Tarih (14.Kasım.2010 - 25. Sayı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder