22 Kasım 2010 Pazartesi

Nilüfer Hatun

Nilüfer Hatun İmaresi


Nilüfer Hatun, Yarhisar Tekfurunun kızı, Orhan Gazi'nin eşi ve Murat Hüdavendigar'ın annesidir.

Asıl adı Holofira'dır; müslüman olduktan sonra Nilüfer adını almıştır. Bursa yöresinde yaptırdığı camiler ve hayır işleri ile çok sevilmiştir. İsmi Bursa'da bir ilçeye verilmiştir. Kabri Söğüt'teki Orhan Gazi türbesindedir.

Nilüfer Hatun'un Bilecik Tekfurunun oğlu ile düğünü yapılırken, tekfur Osman Gazi'yi davet ederek öldürmeye hazırlandı. Osman Gazi, dostu olan Harmankaya hakimi Köse Mihal vasıtasıyla durumu öğrenince, tekfurun bulunmamasından da istifade ederek Bilecik Kalesi'ni fethetti. Gelin alayı da basılarak dağıtıldı ve gelin esir alındı. Müslüman olan ve Nilüfer adını alan tekfurun kızı, Orhan Gazi ile evlendirildi. Nilüfer Hatun'dan Osmanlı Devleti'nin kuruluşu sırasında büyük hizmetleri görülen Süleyman Paşa ve Murad-ı Hüdavendigar dünyaya geldi. Orhan Gazi serhat boylarında babasının vasiyeti gereği cihad ederken, hanımı da ömrünü hayır işleri yaptırmakla geçirdi.

Nilüfer Hatun, daha önceki adı Odrises olan Bursa'nın doğusundaki çayın üzerine köprü yaptırarak bu çayın kendi adı ile anılmasına sebep oldu. Ayrıca Bursa Kalesi'nde bir cami, kaplıca kısmında da bir tekke yaptırdı. Oğlu Murad-ı Hüdavendigar ise annesi adına İzmit'te meşhur Nilüfer Hatun İmaretini inşa ettirdi.

Kaynak: Türkçe bilgi






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder