21 Kasım 2010 Pazar

Napolyon'un Koruması Müslüman Bir Türk'tü!

Napolyon'un neredeyse hayat boyu korumalığını yapan kişi bir Türk olmuştu. Rüstem isimli bu Türk, hükümdarın yanından hiç ayrılmaz, savaşta olsun, barış zamanında olsun devamlı olarak onunla birlikte bulunurdu.

1798'de Mısır'ı işgale kalkan Napolyon başarısız olmuştu. Fransa'ya 1799'da gizlice dönerken yanında bir de Türk vardı. Tam adı Rüstem Rıza olan bu Türk, Mısır'da hüküm süren Memluk ailelerinden birine mensuptu ve aslen Dağıstanlı idi.

Napolyon, o sırada 20 yaşında olan Rüstem'i ata binerken görmüş ve binicilikteki maharetine hayran kalmış, daha sonra diğer hünerlerini de görmüş, mükemmel şekilde silah kullanmasını taktir etmişti. Rüstem'i kendisine özel koruma yaptı.

Fransız imparatorluk sarayı, 1806 yılında bir aşk ilişkisi ile çalkalanmaya başladı. Rüstem, Fransa'nın ileri gelenlerinden birinin kızına aşık olmuştu, ama kavuşmalarının önünde engeller vardı. İmparatorun koruması olan Rüstem Müslüman, aşık olduğu kız ise koyu bir Katolik'ti. Kızın ailesi beraberliklerine karşı çıktıysa da, Napolyon'un araya girmesi üzerine Rüstem, Fransız kızla evlendi.

Müttefikler Napolyon'u Elbe Adası'na sürgüne gönderdikleri zaman Rüstem yanında değildi, zira efendisinin içine düştüğü duruma dayanamayıp kendisini sokaklara atmıştı.

Rüstem için eski şaşaalı günler artık çok uzaklarda kalmış ve yoksulluk çeker olmuştu. Paris'ten ayrılıp Durdan şehrine gitti ve zamanını avlanarak geçirmeye başladı.

Memleketinden binlerce kilometre uzakta tarihin en büyük komutanlarından birinin baş korumalığını yapan Rüstem, Napolyon'dan sonra uzun yıllar yaşadı. 1845'te öldüğünde 64 yaşındaydı. Durdan şehrindeki mezarlığa gömüldü ve mezar taşına "Napolyon'un korumalarından olan Rüstem Rıza burada yatıyor" yazıldı.

Kaynak: HaberTürk Tarih (07.Kasım.2010 - 24. Sayı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder