24 Kasım 2010 Çarşamba

Fatih Sultan Mehmed'in Annesi Hüma Sultan



Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun, yabancı tarihçiler tarafından adı eskiden Despina olan bir Rum olsa da aslında Candaroğulları soyundandır.

Bizanslı tarihçilerin ve kaynak olarak yerli kaynakları incelemeyerek, yabancı tarihçilerin yazdıklarını kaynak olarak kabul eden yerli yazarların iddeasına göre, Fatih Sultan Mehmed'in annesi daha sonra Hüma Hatun ismin alan "Mara Despina" adlı bir Rum'muş ve Fatih'te gizli bir Hristiyanmış. Ve Hüma Hatun hayatının son dönemlerini Aya İrini Kilisesinde geçirmiş ve Hristiyan mezarlığına gömülmüş.

Olayın Gerçek Şekli Aşağıdadır:

Çelebi Mehmed'in 1421 yılında ölmesi ile Osmanlı tahtına II. Murat geçti. II. Murat2ın hedefi bütün Anadolu'yu Osmanlı topraklarına katmaktı. 1424 yılında Bolu yakınlrında karşılaşan Osmanlı ve Candaroğlu kuvvetlerinin savaşından İsfendiyar Bey yenik ayrıldı ve Sinop'a çekildi. Osmanlı ordusu'na karşı gelmekten pişmanlık duyan İsfendiyar Bey, sultandan affını isteyerek oğlu Tacettin İbrahim Bey'in güzellii ile ünlü kızını (Hatice Alime Hüma Hatun) şerri nikahla kabulünü rica etti. Bunun üzerine II. Murat mektup ve hediyeleri kabul ederek, düğün hazırlıklarının yapılmasını istedi.

İsfendiyar Bey'in mektup ve hediyelerinden memnun kalan II. Murat kırgınlıkları unutarak, Candaroğulları topraklarına dokunmadı. Çaşnigir başı Elvan Bey başkanlığında bir heyeti birçok hediye ve mihr ile birlikte 1423'te Kastamonu'ya gönderdi. Derekani'ye geçen heyet Çayırcık Köyü'ne geldi. Sultan Murat ile Hatice Alime Hüma Hatun'un düğünü Çayırcık Köyü'nde yapıldı. Derekani'deki düğün töreninden sonra gelin yükte hafif pahada ağır birçok hediye ile Bursa'ya gönderildi. Bursa'da ise II. Murat'ın kızkardeşlerinden biri İbrahim Bey'in oğlu İsmail Bey'e, birisi Anadolu beylerbeyi Karaca Paşa'ya, üçüncüsü de Candarlızade Halil Paşa'nın oğlu Mahmut Çelebi'ye verildi. Düğünlerin hepsi 1424 yılında aynı anda yapıldı. II. Murat ile evlenen Hüma hatun'dan 1431 yılında Sultan Mehmed Han (Fatih) dünyaya geldi.

* Bu olayın anısına her yıl Mayıs ayının son haftasında Çayırcık Mahallesinde fetih şölenleri düzenlenmektedir.
Fatih'in ve annesi Hüma Hatun'un türbeleri Fatih Külliyesi'ndeki Fatih Camii'nin yanındadır.

...Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder