6 Aralık 2010 Pazartesi

Papa’nın Karabahtlı Gayrımeşru Kızı Lucrezia Borgia!



Papalık tarihinin gelmiş geçmiş en sivri isimlerinden olan Altıncı Alexander, papalığa hiç de uyuşmayan bir hayat sürmüştü.

Sayısız metresleriyle ünlü olan Alexander’ın Vanozza dei Catanei’den olan gayrımeşru çocuklarına metresi Givlia Farnese üvey annelik etmişti. Alexander, Givlia’nın 15 yaşındaki erkek kardeşini de kardinal yapmıştı. Kilisenin menfaatinden çok kendi ailesinin refahını düşünmesi, onu daha da göze batar bir duruma düşürmüştü.

Ailesinin adını lekeleyen söylentiler ilk önce Yahudiler’den alınan rüşvetlerle başladı. Zengin kardinallerin paralarına konmak için onlara “Cantarella”, yani yavaş yavaş ölmelerini sağlayan bir zehir verilmesi, Agahta Christie’nin romanlarına bile konu olmuştu.

26 Sayfa Kaldı

Altıncı Alexander’ın 1480’de dünyaya gelen kızı Lucrezia ile ensest ilişkisi iftira neticesinde ayyuka çıkmıştı. Dedikoduların kaynağı olarak, iddianın Altıncı Alexander’ın başmabeyncisi Alman Johann Burchard’ın “Diarium” adındaki günlüğünde gösterilir. Ancak, bu günlüğün orijinal yazmasından elimize sadece 26 sayfa ulaşmıştır ve bunlar sadece Alexander’ın ölümü ile ilgili bahislerdir.

Alexander’ın sayısız düşmanı olduğu gibi, “İspanyol Papa” olmak gibi de bir talihsizliği vardı. Oğlu Cesara ve kızı Lucrezia Borgia ise babalarının gücünden ve ayrıcalığından yararlanan ama fevkalade yetişmiş iki kardeşti.

Cesare bir aralar babasının adına yaptığı seferde Leonardo da Vinci’nin mühendisliğinden faydalanmıştı. Lucrezia, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca konuşur, biraz Latince ve Yunanca bilirdi. Cesare askerlik alanında babasının gözü kulağı, Lucrezia ise yumuşak yapısıyla ve dil kabiliyetiyle Vatikan’da babasının özel sekreterliği ile meşguldü.

Alexander, 13 yaşındaki kızı Lucrezia’ya devlete ve millete hayırlı olacak bir koca bulmak zorundaydı ve damatlığa 26 yaşındaki Pejaro Lordu Giovanni Jforza’yı uygun buldu. Kızı için Vatikan’a yakın bir saray ayarladı, ancak damat bir süre sonra Lucrezia’yı Pejaro şehrine götürdü. Roma’dan ayrılıp taşraya gitmek Lucrezia için dayanılmaz bir hal oldu, bıçak kemiğe dayanınca kocasını bırakarak Roma’ya tek başına döndü, kendisini bir manastıra kapattı ve babasından evliliğinin iptalini rica etti.

Terk edilen koca durumuna düşen Giovanni bunu gururuna yediremeyip baba-kız arasında ensest ilişki olduğu dedikodusunu yaydı. Ancak meselenin aslını bilenler, Giovanni’nin iktidarsız olmasından dolayı mutlu bir evlilik yapamadığının ve gerçekleri değiştirdiğinin farkındaydılar.

Evlilik 1497’de bitti ve kızın çeyizi olan 31 bin Duka altını Lucrezia’ya iade edildi. Papa alexander, biricik kızının kocasız kalmasına izin veremezdi ve hemen siyasi bir eş arayışına girişti. Ve, aradığı bağlantıyı hemen buldu: Napoli Krallığı ile ilişkileri düzeltmek için kralın gayrımeşru oğlunun damadı olmasına karar verdi.

Ağabeyi Kocayı Öldürdü

Lucrezia, Vatikan’da bu defa kendisinden bir yaş küçük ve kendisi gibi gayrımeşru olan Alfonso ile evlendi, üstelik kocasına aşık oldu ama gelin ile damadın arasına bu sefer gelinin Fransa taraftarı olan ağabeyi Cesare Borgia girdi. Napoli Krallığı ile Fransa arasındaki savaş yüzünden enişte ile kayınbirader birbirlerine girdiler, Lucrezia’nın kocası 15 Temmuz 1500’de ağabeyi tarafından öldürüldü ve zavallı kadın, küçük oğlu ile dul kaldı.

Nepi’de inzivaya çekilen Lucrezia, zamanını “Perişan prenses” diye imzaladığı mektuplar yazıp Alfonso’nun ruhu için ayinler tertip ederek geçiriyordu. Lucrezia’nın, kocasını katleden ağabeyini affedip etmediği ise hala bilinmiyor.

1500 yılının Kasım ayında, bu defa yeni bir damat adayı bulundu: Ferrara Dükü’nün oğlu Alfonso… Lucrezia’nın babası olan Papa Alexander ile kardeşi Cesare bu evliliğin gerçekleşmesi için tüm imkanlarını kullandılar. Alexander, Ferrara Dükü’nün papalığa ödemesi gereken meblağdan bile feragat edip, kızının çeyizini kendi parasıyla yaptı.

Düğün hazırlıkları, 1501 Noel’inde başladı. Lucrezia, Avrupa’nın en varlıklı ve en şöhretli ailesinin gelin adayı olarak 200 şövalyenin eşliğinde sayısuz müzisyen ve beş piskoposla beraber Roma’dan ferrara’ye hareket etti. Çeyizi 150 katırla taşınabilmil, gelinliği 15 bin duka altınına, tacı da gelinliğinin yarı fiyatına malolmuştu.

Alexander, kızıyla kolay kolay vedalaşamadı. Bir daha göremeyeceğini hissettiği kızının tören alayına gizlice gidip Lucrezia’yı uzaktan son defa seyretti.

Lucrezia ile Alfonso’nun dördü erkek, biri kız beş çocukları oldu. Hakkında çıkarılan onca dedikodu, iftira ve çamur atma kampanyalarından başı dik bir şekilde sıyrıldı Lucrezia, Ferrara’da saygın bir hayat sürdü ve yedinci çocuğunun doğumundan sonra 39 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Nefise Germiyanoğlu

Kaynak: HaberTürk Tarih (24.10.2010 - Sayı:22)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder