3 Aralık 2010 Cuma

Mehmetcik'in Tedbiri (Türk Mektupları - Busbecg)



Kanuni Sultan Süleyman zamanında Türkiye'ye gelmiş olan Alman (-Avusturya) Büyükelçisi Busbecg "Türk Mektupları" adlı anılarında Türk ordusu ve Türk askerleri hakkında şu hükümlere varmıştır:

"Türklerin istila orduları, beraberlerinde gittikleri ordu erzakına el sürmezlerdi. Girdikleri ülkelerde ordu ve halk her yeri tahrip edip, yiyecek bırakmadığı zaman, onlardan pek az miktar askerlere dağıtırlardı. Askerler, yanlarında daima yedek erzak bulundururlar, akıncı süvariler bu cihete özellikle önem verirlerdi. Bu erzak; bir torba un, bir kutu yağ, tuz ve saireden ibadettir. Bununla çorba dedikleri sulu bir yemek yaparlar. Bazı askerlerin yanında peksimet, kurutulmuş sığır eti, içinde et suyuyla un ve yumurta bulunan bir çeşit un bulunurdu (Tarhana olacak). Bu undan gayet gıdalı bir çorba yaparlar. Türk askerleri savaşlarda gayet kanaatkardırlar. Halbuki bizimkilerin (-yani Almanların) en büyük düşmanı kendi nefisleridir. Ne verilse beğenmezler..."

Busbecg'in bu anıları Türkçemize defalarca çevrilmiş ve yayınlanmıştır. İlk çeviriyi I. Meşrutiyet döneminde Ebuziyya Tevfik gazetesi Tasvir-i Efkar'da dizi yazı halinde yayınlamıştır.

Kaynak: Muhittin Nalbantoğlu - Tarihin Işığında - Yeniçağ

Busbecg'inTürk Mektupları Kitabı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder