12 Haziran 2011 Pazar

Padişahın Sevap İşlemesini Sağlayan "Hidayet İneği"

IV. Mehmed

Sultan IV. Mehmed, 12.Mart.1665'te Paşaköyü'nde avlanmaya başlamıştı. Biraz vakit geçtikten sonra karşısına bir tavşan çıktı. Elindeki av köpeğini tavşanın üzerine salan hükümdar, daha sonra at üstünde tavşanı kovalamaya koyuldu ve bu arada ilginç bir durumla karşılaştı. Bir inek kendi kendine yavrusunu doğurmaya çalışıyordu. Sultan hemen adamlarını çağırdı ve hayvanın doğum yapmasına yardım etmelerini ve ineğin sahibini bulup getirmelerini istedi. İnek doğurana kadar başında bekleyen IV. Mehmed, hayvanın sağlıklı bir şekilde yavrusunu dünyaya getirdiğini görmüş ve çok sevinmişti.

IV. Mehmed, kendisinin padişah olduğunu söylemeden ineğin sahibi ile konuşmaya başladı. Çobana "Müslüman mısın?" diye sordu, "Hayır" cevabını aldı. Bunun üzerine yine kim olduğunu söylemeden, "Gel Müslüman ol, sana dirlik vereyim ve Allah bütün günahlarını affetsin. Ahirette doğruca cennete gidersin" dedi. Bu arada devlet adamlarından bazıları sultana belli etmeden çobana "Konuştuğun kişi padişahımız efendimizdir" dediler ve bunun üzerine çoban İslamiyet'i kabul etti.

Akşam Edirne'ye dönen IV. Mehmed, yaşadığı olaylarla ilgili Abdi Paşa'ya şöyle dedi: "Bugün asla bir av peşinde koşmuyordum. Allah'ın hikmetine bak ki, bir tavşanın ardından koştum ve o ineğin doğurmasına rastladım. Doğumu izlerken huzurumuzda o adam din değiştirdi. Bu nedenle o inek hidayet ineğidir. Yavrusuyla birlikte satın alıp Hasbahçe'ye koysunlar."

Kaynak: Uğur Demir (HaberTürk Tarih - Sayı:21 - 17.Ekim.2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder