2 Ağustos 2011 Salı

Muğlalı Çiftçinin Oğlu Dünyanın En Büyük Amirallerinden Biri Oldu!


Menteşeli, yani Muğlalı Veli adlı bir çiftçinin oğlu olan ve 1485'te dünyaya geldiği rivayet edilen Turgut Reis, o dönemde yaşayan pek çok Türk denizcisi gibi kariyerine korsanlıkla başladı, daha sonra yeteneklerini keşfeden Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yetiştirildi.

Korsika'da 1540'ta İspanyollara esir düşen ve uzun süre kürekçi olarak çalıştırıldıktan sonra Cenova'da hapsedilen büyük Türk denizcisi, ustası Barbaros Hayrettin Paşa tarafından kurtarıldı, hapisten çıktıktan sonra Tunus ve Trablusgarb arasındaki pek çok bölgeyi fethetti ve Cerbe Adası'nı kendisine üs yaptı.

Daha sonra İstanbul'a gelen Turgut Reis, Kanuni Sultan Süleyman'a biat edip elini öptü, hükümdar da genç denizciye Karlıeli Sancakbeyliği ve emrindeki Uluç Ali, Sancaktar Reis, Gazi Mustafa, Kara Kadı, Mehmed Reis, Deli Cafer ve Hasan Kelle gibi reislere de günlük 80 akçe maaşla kadırga reisliği vererek Osmanlı hizmetine aldı.

1551'de Trablusgarb'ı fetheden Turgut Reis, Osmanlı donanmasıyla Akdeniz'de pek çok sefere katıldı. 1565'in 15 Haziran'ın da başına isabet eden taş parçasıyla ağır yaralandı ve beş gün sonra şehit düştü. Avrupalılar'ın adını "Dragut" diye telaffuz ettikleri, Barbaros Hayrettin Paşa'nın ise "Benden ileridir" diyerek onurlandırdığı Turgut Reis'in cenaze namazı Malta'da kılındıktan sonra, naaşı Trablusgarb'a götürülerek bizzat yaptırdığı caminin avlusundaki türbesine defnedildi. 

 Bu büyük Türk denizcisi Turgut Reis, 1550'de Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması tarafından Cerbe Adası'nda kuşatılınca, gemileri döşettiği yağlı kazıklarla karadan yürüterek adanın diğer tarafından Akdeniz'e açılmış ve teslim olmasını bekleyen düşmanların gemilerini yağmalamıştı.

Kaynak: Aykut CAN (HaberTürk Tarih - 20.Şubat.2011 - Sayı:39)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder