29 Nisan 2013 Pazartesi

İlk Oscar Heykelciği



1929 yılında ilk oscar ödül töreninde "Wings - Kanatlar" adlı sessiz film, en iyi film seçilmişti. Clara Bow'un başrolünü oynadığı 1927 yapımı siyah beyaz filmde I. Dünya Savaşı'nda savaş uçaklarında pilotluk yapan ve aynı kadına aşık olan 2 adam anlatılıyor.
 
Filmin yönetmeni William A. Wellman, 1929 yılında en iyi film ve en iyi efekt dallarında bu ödüllerin sahibi olmuştu. Oyuncuları arasında Charles Rogers, Richard Arlen, Gary Cooper'ın bulunduğu, 2 saat 17 dakika süren filmin özellikle havadaki uçak muharebe sahneleri, o dönemde büyük ilgi görmüş, daha sonraki pek çok savaş filmine ilham kaynağı olmuştu.
 
Bu filmle birlikte sonraki yılların büyük aktörü Gary Cooper da beyazperdede ilk kez görünmüştü. Ve dedikodulara göre filmin başrol oyuncusu Clara Bow'un da sevgilisiydi.
 
16.Mayıs.1929'da Hollywood'un Roosevelt Oteli'nin Blossom adlı salonunda ilk Oscar ödülleri töreni yapıldı. O zaman adı Oscar değil "Heykelcik"ti. Bütün tören 4 dakika 52 saniye sürdü. Sadece 3 dalda ödül verildi ve hepsi aynı anda sahiplerini buldu.
 
Kaynak: Atlas Tarih, Sayı:19

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder