20 Ekim 2011 Perşembe

Patricia Bath - Lazerli Katarakt Tedavisi



4 Kasım 1942 Harlem, New York doğumlu Amerikalı bir göz doktoru ve mucittir. Rupert ve Gladys Bath'in kızıdır. Babası Trinidad'lı bir göçmen gazete köşe yazarı ve tüccar denizcidir. Patricia Bath, anne babası tarafından akademik kariyeri için teşvik edildi.

İlk Afrika kökenli Amerikalı kadın doktordur. Bath'den önce hiçbir siyah kadın, oftalmoloji alanında, New York Üniversitesi ve UCLA Tıp Merkezi'nde cerrah olarak görev almamıştı.
Emekli olduktan sonra 1993 yılında UCLA Tıp Merkezi onursal personeli seçildi. Howard Üniversitesi Tıp Okulu'nda profesör olarak görev yaptı. 

1986 yılında Lazerli Katarakt cihazı araştırmalarını tamamladı ve 1988 yılında patentini aldı. 4 patent sahibi ve aynı zamanda Körlük Önleyici Amerikan Enstitüsü'nün (Washington DC'de) kurucusudur. Onun icat ettiği Lazerli Katarakt tedavisi dünya çapında kullanılmaktadır. 4 patentten 3'ü Laserphaco Prope ile ilgilidir. 2000 yılında da, katarakt tedavisinde ultrason teknolojisi için patent almıştır. Pek çok ödüle sahiptir.

Kaynak: Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder