Kaynak: Tarih Kulübü
3 Ekim 2014 Cuma
Özgüven Abidesi Vezirler
“Eğer o (Sultan) benim saltanatta ve mülkünde ortağım olduğunu bilmiyor idiyse bilsin. Bugün bulunduğu makama benim fikir ve önlemlerimle geldi. Babasının öldüğü gün işleri nasıl idare ettiğimi ve ona isyan edenleri nasıl cezalandırdığımı hatırlamaz mıdır? O zaman bana sımsıkı sarılır ve muhalefet etmezdi. Ne zaman işleri yoluna koydum, düzeni sağladım, herkesi ona itaat ettirdim, yakın ve uzak şehirleri fethettim. İşte o zaman işlemediğim günahları bana yükledi, hakkımda ki ihbarları işitir oldu, benim adıma ona söyleyiniz ki; başında ki o tacın varlığı bu divite bağlıdır, bu ikisinin iş birliği ve ittifakı istenilen her şeyin bağı ve her türlü ganimetin sebebidir. Bu divitin kapağını kapatırsam onun tacı da yok olur. Eğer bir değişiklik ve tedbire karar verdiyse önce gerekli önlemleri alsın, kapıyı çalmadan önce başına gelecekleri düşünsün ve dikkatli olsun.”
■ Nizamülmülk.
“'Her şey harp, sulh, servet, kuvvet benim elimdedir. Bu büyük devleti idare eden benim; her ne yaparsam, yapılmış olarak kalır, zira bütün kudret benim elimdedir; memuriyetleri ben veririm, eyaletleri ben tevzi ederim; verdiğim verilmiş, reddettiğim reddedilmiştir. Büyük padişah bir şey ihsan etmek istediği yahut ihsan ettiği zaman bile eğer ben onun kararını tasdik etmeyecek olursam, gayr-i vaki gibi kalır; çünkü her şey; harp, sulh, servet, kuvvet benim elimdedir. ”
■ Pargalı/Makbul İbrahim.
Kaynak: Tarih Kulübü
19. Yüzyıldan Bir Osmanlı Beşiği
Osmanlı Döneminde Bir Kurban Bayramı
11 Nisan 2014 Cuma
Kolonya İsmi Nereden Gelmektedir?
Kolonya ismi Alman şehri Köln'den gelmektedir.
Köln'de "eau admirable" (Hayranlık uyandıran su) ismiyle üretilen bir kokudur. Cologne ve Kolonya adı da Buradan gelir. "Eau de Cologne" "Köln Suyu" demektir. Köln Tıp Fakültesi'nin bu kokuyu tıbbi ürün olarak onaylamasının ardından kolonya Avrupada yaygınlaşmıştır.
Kaynak: Tarih Kulübü
Evliya Çelebi'nin Portresi
"Seyahatname"den elde edilen kısıtlı bilgiler doğrultusunda çizilen Evliya Çelebi'nin (1611-1682) gerçeğe en yakın portresi.
Çanakkale Zaferini Haber Veren Resmî Bildiri
Çanakkale Zaferini Haber Veren Resmî Bildiri:
“Bu gün Çanakkale Boğazı’nda sükûnet-i tâmme vardır. Ağır surette hasarzede olduğu bildirilen Irresistible ve Afrika sistemindeki İngiliz zırhlıları geceleyin boğaz medhali civarında bataryalarımızın ateşleriyle batırıldı.
Düşmanın ağır surette hasara uğrayan diğer bir sefine-i harbiyesinin Bozcaada’ya doğru sürüklendiği teyyarecilerimiz tarafından görülmüştür. Dünkü bombardımanın şiddetine rağmen istihkâmâtımızdaki hasârât-ı maddiye hamd olsun şayan-ı hayret bir derecede azdır. Bütün bataryalarımız her daim ateşe hazır bir halde bulunuyor. İnsanca olan zayiatımız ise zannolunmaz derecede cüzidir.”
- Tasfîr-i Efkâr, 19 Mart 1915 (R. 6 Mart 1331), Nu.1384, s.1
Resim:
"Düşmanlarımızın İki Büyük Zırhlısını Daha Batırdık."
Soldan Sağa: İngiliz'in Irresistible zırhlısı:15.250 ton
Fransız’ın Bouvet zırhlısı: 12.250 ton
İngiliz’in Afrika zırhlısı: 16.600 ton
Aşağıda: Müşterek Fransız ve İngiliz donanmasına bir mezar olacak gibi görünen Çanakkale Boğazı'nın medhali ile boğaz müdafiilerinin kahramanlıkları sayesinde batırılan düşmanın üç büyük zırhlısı.
- Tasfîr-i Efkâr, aynı nüsha, s.1
KALEYİ DELEN ÇERKEZ DAYI
Evliya Çelebi'nin anlattığına göre, I. Viyana Kuşatması sırasında surlarda açılan bir gedikten şehre dalan Osmanlı askeri Çerkez Dayı, neden sonra içeride tek başına olduğunu fark eder ve şehit olana kadar çarpışır. Kral Ferdinand bu büyük kahramanı şehit olduğu eve defnettirir. Gâvur Sokağı'ndaki (Strauchgasse) bu evin köşesinde Çerkez Dayı'nın kılıç sallayan bir heykeli bulunmaktadır.
Kaynak: ekrembugraekinci.com
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)